vrijdag 2 juni 2017

Verbod op kwikvullingen in Europa. Is dit het begin van het einde? / 2 Juni 2017

  Verbod op kwikvullingen in Europa. Is dit het begin van het einde?
2 Juni 2017

 Verbod op kwikvullingen in Europa. Is dit het begin van het einde?

Vanaf 1 juli volgend jaar mogen tandartsen in heel Europa bij zwangere en zogende vrouwen en bij kinderen jonger dan 15 jaar geen amalgaamvullingen (die kwik bevatten) meer aanbrengen.

Onlangs heeft het Europees Parlement een wet van deze strekking aangenomen.
De gezondheidsinstanties van de lidstaten moeten daarnaast voor 1 juli 2019 een plan van aanpak indienen over hoe ze het gebruik van amalgaamvullingen bij de rest van de bevolking willen terugdringen.

Begin van het einde
Het verbod is een overwinning voor consumentenorganisaties, die de afgelopen zes jaar een belangrijke rol hebben gespeeld bij de totstandkoming ervan.
Groeperingen als de Wereldalliantie voor Kwikvrije Tandheelkunde voorspellen dat de regel in de ontwikkelde wereld het begin van het einde betekent voor amalgaamvullingen.

In Nederland gebruiken tandartsen nu al nauwelijks amalgaamvullingen meer.


Goedkoop
Amalgaam is een legering van kwik met zilver, tin en koper en wordt al meer dan 150 jaar door tandartsen gebruikt omdat het goedkoop en flexibel is.
Tandheelkundige verenigingen hebben altijd volgehouden dat het kwik ingesloten is en niet vrijkomt.

Beschadigen
Maar zoals Medisch Dossier eerder heeft onthuld, komt het kwik wel degelijk vrij en kan het hersenen, hart, nieren, longen en het afweersysteem beschadigen.
In de darmen wordt het kwik namelijk omgezet in het zeer giftige methylkwik.