vrijdag 9 juni 2017

Heerlijke gezonde toevoeging aan eten helpt kanker voorkomen. Is dit een superfood van de bovenste plank? / 9 juni 2017

Heerlijke gezonde toevoeging aan eten helpt kanker voorkomen. Is dit een superfood van de bovenste plank?
9 juni 2017


Het is niet voor niets dat kurkuma vaak wordt genoemd als superfood. De geelwortel heeft positieve effecten op ons lichaam en brein en wordt gezien als geneeskrachtig middel.

De gele kleurstoffen in kurkuma, curcuminoïden geheten, werken als antioxidant, ontstekingsremmer en gaan de strijd aan met tumoren.

Kurkuma ontgift je lichaam door schadelijke stoffen uit je lever te zuiveren en is bovendien goed voor je huid.

Kankerremmend
Het bindt zich aan giftige metalen en werkt op die manier ontstekingsremmend.
Vooral curcumine, één van de gele kleurstoffen, werkt kankerremmend. Uit onderzoek is gebleken dat de kleurstof menselijke borst-, prostaat-, alvleesklier-, maag-, en darmkankercellen doodt.
Curcumine kan apoptose (geprogrammeerde celdood) veroorzaken zonder dat dit effect heeft op de gezonde cellen.


Natuurlijke pijnstiller
Een studie uit 2010 toont aan dat curcumine bij kwaadaardige hersentumoren zowel de vermenigvuldiging als migratie van kankercellen tegengaat.
Kurkuma kan worden gebruikt als natuurlijke pijnstiller tegen artritis en reuma. Studies hebben aangetoond dat de geelwortel pijn beter bestrijdt dan aspirine of andere medicijnen.
In India wordt de specerij traditioneel gebruikt voor de behandeling van wonden en schrammen.

Alzheimer
In Azië wordt verondersteld dat kurkuma werkt als medicijn tegen allerlei ziektes, zoals trombose en hersenaandoeningen, waaronder Alzheimer en Parkinson.
Een studie van het Center on Aging van de Universiteit van Californië – Los Angeles uit de jaren negentig toont de werking van curcumine bij Alzheimer aan.